Glad Lillan



Hjärtats hjärta

Det har inte blivit något skrivande på ett tag, har haft ganska fullt upp med praktiken som började förra veckan. Sen så har det inte direkt hänt något speciellt heller. Jo, i lördags var vi på födelsedagsfest hos Carro, väldigt mycket folk där men inte så många man kände. Av oss fick hon en reflexskärm (eller ska få), man kan välja mellan fem olika färger på skärmen, jag har köpt en likadan till mig själv så det ska bli spännande att experimentera lite med den när den kommit (levereras från Japan). Efter festen, när resterande skulle gå ut på Gladan, så åkte vi och hälsade på hos Emma och Alex. Grabbarna tog några matcher i NHL medans Emma och jag surrade en massa om graviditet mm. Det var tänkt att de skulle få sin bebis då den dagen, men det verkar som att bebis trivs ganska bra i Emmas mage så den får väl stanna där ett tag till antar jag :) vi hoppas däremot att den lilla tar mod till sig snart och kikar ut, och att allt går bra!!


Idag har älsklingen och jag varit hos BM och lyssnat på bebisens lilla hjärta, som slog så fort, så fort, ca. 140 slag i minuten, som det ska vara. Bebisen sparkade även en massa på micken, h*n tyckte inte riktigt om att BM hade klämt så på magen. Det togs även en del prover, som också var bra.

Och magen den växer fort nu känns det som, symfus-fundusmåttet (blygdben - överkant av livmoder) var idag 23 cm. Det är typ 3 cm ovanför naveln, och enligt babycenter så är livmodern då ungefär lika stor som en fotboll!! Heheh, så det blir lite spännande att se hur det måttet är nästa gång om ca. en månad. Jag har ju dessutom gått upp mer än jag ville fram tills nu, hur fet kommer inte jag vara då då när det har gått tre-fyra månader och det börjar bli dags!! För bebisen bör väl åtminstone gå upp 3 kg och viktuppgången lär ju inte sluta där för min del, tyvärr. Men jag ska fortsätta träna så länge det bara går, jag känner ju inte av några krämpor än eller så, och så måste jag försöka tänka på vad jag äter, dock tycker jag inte att jag äter sådär jätteonyttigt, men det känns ändå som att det viktigaste är att bebisen får det den ska och mår bra därför vill jag inte tänka för mycket på maten.









Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Från hjässa till häl mäter bebisen ungefär 30 centimeter. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna (alveolerna) inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft.


Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 3 fulla dagar (v24+3).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 13 jan 2012
Du har 108 dagar kvar till beräknad förlossning.

Mina sötisar











Lillan och Stella låg och myste tillsammans i soffan, så jag tog tillfället i akt och fotade lite. Håller på och experimenterar lite med de manuella inställningarna, det är roligt när man börjar få grepp om det, men det är långt kvar innan man blir något proffs.

Kantareller



Här tidigare i veckan fick jag en massa fina kantareller av svärmor :) så snällt av henne. Jag rensade och förvälde typ hälften själv, det blev typ 1 kilo. Sedan fick vi ännu mer svamp så då hjälpte mamma mig med rensningen och det blev typ 1,5 kilo förväld svamp. Jag har ju ändå tänk att mamma och mormor ska få lite av svampen. Idag gjorde jag en fläskfilégryta med kantareller och bjöd mamma, pappa, bror och hans flickvän :) det vart jättegott, får man säga så när det är man själv som gjort den :P alla andra tyckte det var gott också så. Nä men det är en väldigt speciell smak, jag brukar inte använda timjan så mycket.



Kantarelldoftande fläskfilé

400 g fläskfilé
2 dl crème fraiche
1,5 msk kantarellfond
10 st körsbärstomater
1 msk timjan (grovhackad)
50 g kantareller

- Skär fläskfilén i centimeter tjocka skivor. Krydda med salt o peppar, stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.

- Slå över crème fraiche, kantarellfond och tomater, rör om och låt småkoka i några minuter.

- Strö över timjan.


V.23


Tiden går så fort, helt otroligt! Tyckte att jag nyss gjorde ett grav.test och fick bekräftat att jag är gravid, och nu har det gått 17 veckor sedan dess. Allt som händer just nu är så häftigt. Det var otroligt häftigt att se bebisen på ultraljudet, och att jag inte riktigt kände att den sprattlade så mycket.

Nu har jag kunnat känna bebisen i 4 veckor, men det har inte Rikard. Han har känt lite rörelser, det händer ofta att jag säger att han ska känna på magen (jag vill ju så gärna att han ska få känna han med) och när den sparkar kan jag säga "Kände du sparken nu?" eller "Va!? Kände du inte det där, men den sparkade ju tydligt". Och det är väl ännu jobbigare för han då, men igår fick han sig en rejäl spark och ansiktet hans lyste upp i världens leende :) underbart!!

En annan sak som kanske har synts ett tag, men som jag inte har tänkt på är att man kan se sparkarna utanpå magen nu :) men det är ju så lätt att man sätter handen på magen när man känner bebisen sparka. Jag har lyckats filma någon snutt när den sparkar, men den är ju expert på att sluta röra på sig när man både ska känna och filma :P








Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu.

Innan bebisen lagt på sig hull ser huden lite skrynklig och genomskinlig ut, men nu ökar den i vikt varje dag. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln, som är viktig för produktionen av hormoner, utvecklas i stadig takt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna. Det är inte så långt kvar tills du får träffa ditt barn och inom det första året börjar tandsprickningen. Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka.


Du är i vecka 23.
Du har gått 22 fulla veckor och 1 full dag (v22+1).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 13 jan 2012
Du har 124 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vad ska jag göra?

Mamma och jag åkte ner till Sundsvall i torsdags, vi skulle kolla några blocket-annonser. Allt var i fint skick, så nu är både vagn och babyskydd införskaffat och klart :). Sedan blev det Birsta en sväng. Vi var in på Babyproffsen, jag hämtade ut mitt paket med några erbjudanden, varuprover och en gratis blöjhink, tjoho!! Vi fick även råd om åkpåse. Jag hade tänkt att när jag sparat in pengar på att köpa en begagnad vagn så kunde jag lägga ut lite mer pengar på en riktigt bra och varm åkpåse istället, en voksi såklart :). Men det avråddes jag ifrån, inte för att den är dålig, utan för att jag inte alls hade tänkt på att den är såå stoor, ska jag klämma ner en voksi i liggdelen så får det inte plats någon bebis där, oops!! Det är väl jag som har tänkt "stackars lilla bebis som kommer mitt i vinterkylan", men det är ju faktiskt så att när bebisen bara är några månader gammal så kommer vi ju inte direkt vara ute och flänga i kylan några längre stunder ändå och jag skulle ju absolut inte lämna den att sova ute i vagnen. Sen när bebisen blivit lite äldre och jag kan tänka mig att ha den sovandes ute så börjar det på att vara varmt ute ändå. Så det vi kanske gör istället är att vi införskaffar en voksi till nästa vinter, då är bebisen drygt ett år och vi kan ha den sovandes ute i voksin i sittdelen istället, med fullt liggläge, utan att behöva oroa oss för att den fryser, det blir ju jättebra :D.

Vi hann även med att spendera lite pengar i gallerian, mamma köpte en supergullig overall-påse (ja, jag vet inte vad man kallar det) som blir alldeles perfekt att ha åt bebisen första tiden, man slipper hålla på att krångla med benen. Jag köpte en söt liten mössa, tofflor och strumpor. Strumpor till små bebisar är nog något av det gulligaste som finns, de är ju så sjukt pyttesmå, jag får ju nästan tårar i ögonen när jag tänker på dom små söta fötterna som ska vara i dom :') . Efter den här shoppingdagen frågade mamma mig "Jaha, vad ska du göra resten av tiden nu då?" jag fattade inte vad hon menade "Jo, men nu har du ju nästan köpt allt till bebisen, nu är det ju bara vänta tills den kommer" och hon har ju så rätt, vad ska jag göra? Det är ju så roligt att skaffa saker, men nu kan jag inte hålla på att skaffa mer :( heheh, nä jag har väl mycket annat jag kan/bör/ska göra ändå. Rikard tyckte i alla fall att allt var jättefint och bra, och sa samma sak han med när han kom hem "Nu fattas bara bebisen!".